Globe College Sky

Nieuwe programma’s

Profielen

Je bent hier: Home » School » Profielen

Vernieuwde beroepsgerichte programma’s

Betere aansluiting en onderwijs op maat

De beroepsgerichte programma’s in het VMBO zijn vernieuwd! Voor veel mensen was het niet duidelijk wat het vmbo nu precies inhoudt. Het nieuw aanbod is duidelijker en zorgt voor een betere herkenbaarheid van het vmbo. Het grootste voordeel is dat de nieuwe profielen nóg beter aansluiten op de actualiteit. Hierdoor worden leerlingen nóg beter voorbereid op hun vervolgopleiding en toekomstige beroep. Het vmbo is straks weer het startpunt van een doorlopende leerlijn naar de arbeidsmarkt!

Nieuwe profielen

De nieuwe profielen maken het mogelijk om onderwijs op maat aan te bieden en optimale leerlijnen naar het mbo-vorm te geven. Ook binnen het Globe College zijn de afdelingsprogramma’s in 2016 vervangen door nieuwe profielen. Elk profiel bevat een kerndeel en keuze profieldelen (keuzedelen).

 • In het kerndeel komen de belangrijkste vaardigheden, competenties en kennis van de beroepspraktijk aan bod.
 • De keuze profieldelen geven je de mogelijkheid voor verbreding en verdieping. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor Sport & Bewegen, Podium, Communicatie of ‘Voorkomen van Ongevallen & EHBO’. Lees meer over profieldelen: Oog voor individu en talent.

Leerwegen

Binnen de profielen kan de basisberoepsgerichte leerweg (BBL), de kaderberoepsgerichte leerweg (KBL) of de gemengde leerweg (GL) gekozen worden. De keuze voor één van deze leerwegen is gebaseerd op het basisschooladvies en op de ontwikkeling in de eerste 2 leerjaren.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Wij bieden de volgende 4 profielen aan:

Vernieuwing Beroepsgerichte Programma's VMBO

Toekomstige evenementen

jul 01

Toetsweek leerjaar 3

1 juli - 6 juli
jul 09

Diploma-uitreiking

9 juli | 13:00 - 22:00
jul 16

1 – Zorg en Welzijn (Z&W)

Klaarstaan voor anderen

Wil je later een beroep gaan uitoefenen in de wereld waarin je wilt klaarstaan voor een ander? Dan kies je voor het vmbo-profiel Zorg en Welzijn!

Je moet natuurlijk wel graag met mensen om willen gaan. Een beetje geduld, goed kunnen luisteren en veel doorzettingsvermogen in je karakter kunnen ook geen kwaad. Heb je dat nog niet zo erg, dan leren we je dat!

Na het examen kun je straks een opleiding gaan volgen in o.a.:

 • de zorgsector;
 • het welzijnswerk;
 • de uiterlijke verzorging;
 • de horeca;
 • facilitaire dienstverlening;
 • het toerisme;
 • de sport;
 • laboratoriumtechniek.

Kies je voor het profiel Z&W dan moet je in elk geval ook examen doen in biologie en in maatschappijleer 2 (maatschappijkunde).

2 – Economie en Ondernemen (E&O)

Cijfers & geld

Kun je goed rekenen? Vind je het leuk om met cijfers en geld te werken? Dan kies je voor dit VMBO-profie!

Economie & ondernemen is een breed profiel. Je kunt later in een administratief beroep gaan werken, bijvoorbeeld bij een bank of in een hotel. Ook kun je bijvoorbeeld gaan werken in een winkel, of in de mode.

Voorbeelden van mogelijke beroepen:

 • verkoper;
 • inkoper;
 • magazijnmedewerker;
 • receptiemedewerker;
 • administrateur;
 • juridisch medewerker;
 • etaleur.

 Als je het profiel E&O volgt op het Globe, dan moet je ook examen doen in algemene economie en wiskunde.

 

Techniek heeft de toekomst

Techniek zit overal in en achter

Techniek neemt een hele belangrijke plaats in binnen onze directe leefomgeving. Ook wanneer je sociaal en maatschappelijk betrokken wilt zijn, biedt de techniek mooie kansen. Een leuke, maatschappelijk relevante baan, werken in teamverband en je steentje bijdragen aan duurzaamheid en de volksgezondheid. Het kan allemaal met een technische opleiding. En dat geldt voor zowel jongens als meiden! Voor meer informatie download hier de folder: Techniek heeft de Toekomst.

Grote vraag naar jonge technici!

Onze samenleving verandert dankzij technologische ontwikkelingen. Wat zou het donker zijn zonder onze straatverlichting. En wat te denken van onze mobiele telefoons? Deze zijn niet meer weg te denken uit je dagelijkse leven. Zowel nu als in de toekomst hebben we technici hard nodig. De vraag naar technisch personeel is dan ook groot en wordt steeds groter, en dan met name naar jonge technici. In deze VMBO-sector heb je verschillende mogelijkheden in de wereld van de techniek.

Binnen de sector Techniek biedt het Globe College de volgende profielen aan: Produceren, Installeren en Energie (PIE) + Mobiliteit & Transport (M&T).

3 – Produceren, Installeren en Energie (PIE)

Meer info over PIE

Produceren, Installeren en Energie is een breed techniekprofiel waar installatietechniek, elektrotechniek en metaaltechniek samenkomen. In dit profiel maak je kennis met heel veel werkzaamheden binnen de techniek en beroepen!

Aan de hand van tekeningen leer je bijvoorbeeld hoe installaties en producten in elkaar zitten. Die tekeningen en producten moet je ook zelf maken: twee- en driedimensionaal (2D en 3D). Het kan dan gaan om een elektriciteitsnetwerk, een waterleiding of badkamer of een vuurkorf uit metaal.

Na een breed basisprogramma kun je je verdiepen in verschillende richtingen zoals de installatietechniek, de elektrotechniek en metaalbewerking, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een breder programma.

Als je het profiel PIE volgt moet je in elk geval ook examen doen in wiskunde en natuurkunde (NaSk 1).

Globe College Techniek Duurzaam zonne-energie en robot

4 – Mobiliteit en Transport (M&T)

Meer info over M&T

Globe College Mobiliteit & Transport M&T Drone

Alles wat met vervoer te maken heeft, leer je in het profiel Mobiliteit en transport: van een fietsband plakken tot een route voor een vrachtwagen plannen, van een motor repareren tot lampen afstellen.

Je leert werken met twee- en vierwielers, met dieselmotoren en elektrische auto’s van step tot vrachtwagen. Ook leer je vrachtwagens beladen. En als je zeker weet dat je in deze richting verder wilt, dan kun je je verdiepen in verschillende motoren remsystemen of bedrijfswagens. De techniek moderniseert razendsnel dus wie weet werk je later wel met drones die pakketjes op de juiste bestemming moeten afleveren!

Als je kiest voor Mobiliteit en transport moet je in elk geval ook examen doen in wiskunde en natuurkunde (NaSk 1).