Globe College Sky

Beroepsgerichte programma’s

Profielen

Je bent hier: Home » School » Profielen

Wat zijn profielen?

Een passende leerweg

De leerweg bepaalt op welk niveau jij straks kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. De keuze voor één van de leerwegen BBL, KBL, GL, mavo (TL) of havo TOPklas, is in het 1e leerjaar gebaseerd op het basisschooladvies. Daarna kijken we gedurende de eerste 2 leerjaren of deze leerweg ook écht het beste bij je past. Als je laat zien dat je een ander niveau aankan óf juist niet, kunnen we de leerweg aanpassen naar jouw niveau. Er zijn genoeg mogelijkheden, vraag hiernaar bij je mentor!

Ga voor meer informatie naar: leerwegen

Voorbereiden op vervolgopleiding

Als het goed is heb je een passende leerweg gevonden. Ook heb je al (een beetje) kunnen ontdekken waar jouw interesses naar uitgaan en waar jouw talenten liggen. Vóórdat je kunt doorstromen naar de bovenbouw, moet je daarom een keuze maken. Deze keuze hangt samen met jouw wensen voor een vervolgopleiding en een mogelijk beroep. Je praat dan over profielkeuze.

Vmbo-profielen maken het dus mogelijk om jou onderwijs op maat te bieden, zodat jij straks optimaal kunt doorstromen naar het mbo of de havo.

Het vmbo is het startpunt van een doorlopende leerlijn naar havo of mbo.

De havo is het startpunt van een doorlopende leerlijn naar vwo, mbo of hbo.

  • Hoe kies je een profiel?

    Tegen het eind van het 2e leerjaar, kies je met behulp van je ouders/verzorgers en mentor een vmbo-profiel die bij je past. Dit is heel belangrijk voor je vervolgopleiding. Vaak moet je het vmbo met een bepaald profiel hebben afgerond, om toegelaten te worden tot de vervolgopleiding.

    In het 3e en 4e leerjaar ga jij je met het door jou gekozen vmbo-profiel, al oriënteren op een mogelijke vervolgopleiding en het werk dat je later wilt doen.

  • Profielen voor BBL, KBL en GL

    Beroepsgerichte programma’s

    Het vmbo kent voor de basisberoepsgerichte leerweg (BBL), kaderberoepsgerichte leerweg (KBL) en gemengde leerweg (GL), een breed aanbod aan profielen. Dat zijn beroepsgerichte programma’s die goed aansluiten op de actualiteit. Hierdoor word je nóg beter voorbereid op jouw vervolgopleiding en toekomstige beroep.

  • Profielen voor mavo (TL) en havo TOPklas

    Mavo (TL)

    Wanneer je de theoretische leerweg mavo hebt gekozen, kies je óók een profiel. Deze profielen noemen wij sectoren. Je kunt kiezen uit 3 sectoren.

    Bekijk ook onze folder:

    Mavo, iets voor jou?

    Havo TOPklas

    Wanneer je het havo-niveau aankunt, stroom je gegarandeerd door naar havo leerjaar 3 op een (andere) school met een reguliere havo bovenbouw. Wanneer je doorstroomt, hoef je nog géén profielkeuze te maken. Dat doe je tegen het einde van het 3e leerjaar.

Hoe kies je een profiel?

Tegen het eind van het 2e leerjaar, kies je met behulp van je ouders/verzorgers en mentor een vmbo-profiel die bij je past. Dit is heel belangrijk voor je vervolgopleiding. Vaak moet je het vmbo met een bepaald profiel hebben afgerond, om toegelaten te worden tot de vervolgopleiding.

In het 3e en 4e leerjaar ga jij je met het door jou gekozen vmbo-profiel, al oriënteren op een mogelijke vervolgopleiding en het werk dat je later wilt doen.

Profielen voor BBL, KBL en GL

Beroepsgerichte programma’s

Het vmbo kent voor de basisberoepsgerichte leerweg (BBL), kaderberoepsgerichte leerweg (KBL) en gemengde leerweg (GL), een breed aanbod aan profielen. Dat zijn beroepsgerichte programma’s die goed aansluiten op de actualiteit. Hierdoor word je nóg beter voorbereid op jouw vervolgopleiding en toekomstige beroep.

Profielen voor mavo en havo kansklas

Mavo (TL)

Wanneer je de theoretische leerweg mavo hebt gekozen, kies je óók een profiel. Deze profielen noemen wij sectoren. Je kunt kiezen uit 3 sectoren.

Bekijk ook onze folder:

Mavo, iets voor jou?

Havo TOPklas (TL)

Wanneer je het havo-niveau aankunt, stroom je gegarandeerd door naar havo leerjaar 3 op een (andere) school met een reguliere havo bovenbouw. Wanneer je doorstroomt, hoef je nog géén profielkeuze te maken. Dat doe je tegen het einde van het 3e leerjaar.

Profielkeuze BBL, KBL en GL

Aanbod profielen

Aan het einde van leerjaar 2 maak je een keuze voor 1 van de volgende profielen:

Check ook onze folders hierboven (links)! Of scroll voor meer informatie naar beneden.

Profieldelen

Elk profiel bestaat uit 3 delen:

  • GEMEENSCHAPPELIJK DEEL – dit deel bestaat uit 6 of 7 algemeen vormende (AVO) vakken. Ne, En, Rekenen, CKV, Maatschappijleer, Lichamelijke oefening (LO) en Talenturen.
  • PROFIELDEEL – dit deel bestaat uit 2 AVO-profielvakken + 1 beroepsgericht profielvak. Hier komen de belangrijkste vaardigheden, competenties en kennis van de beroepspraktijk aan bod.
  • VRIJE DEEL – je kiest nog een aantal keuzevakken. Dit deel geeft jou de mogelijkheid voor verbreding en verdieping. Zo kun je nog een vak uit een ander profiel volgen, maar je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor Sport & Bewegen, Podium, Communicatie of ‘Voorkomen van Ongevallen & EHBO’. Lees meer over vrije keuze profieldelen: Oog voor individu en talent.

In het profieldeel is er extra aandacht voor:

  • Algemene kennis & vaardigheden – plannen, organiseren, e.d.
  • Professionele kennis & vaardigheden – werken in een beroepsomgeving, e.d.
  • LOB (loopbaanleren) – oriëntatie toekomstige opleiding en beroep

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Sectorkeuze mavo (TL)

Aanbod sectoren

Wanneer je voor de leerweg mavo (TL) hebt gekozen, dan maak je tegen het eind van het 2e leerjaar wél een profielkeuze; wij noemen dat de sectorkeuze. Je kunt kiezen uit 3 sectoren:

  • Economie – kernvakken (Ne, Wi, En, CKV) + sectorvak economie + 2 keuzevakken
  • Techniek – kernvakken (Ne, Wi, En, CKV) + sectorvak NaSk + 2 keuzevakken
  • Zorg & Welzijn – kernvakken (Ne, Wi, En, CKV) + sectorvak Biologie + 2 keuzevakken

De kernvakken zijn verplicht. Daarnaast kies je naast je sectorvak nóg 2 extra vakken. Je doet straks dus examen in minimaal 7 vakken. Verder moet je in het 3e leerjaar de vakken lichamelijke opvoeding (LO), talentklas en maatschappijleer afsluiten met een voldoende.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Profielkeuze havo (TL)

Aanbod profielen

Wanneer je voor de leerweg havo (TL) hebt gekozen, dan maak je tegen het eind van het 3e leerjaar een profielkeuze; Je kunt kiezen uit 3 profielen:

  • Economie – kernvakken (Ne, Wi, En, CKV) + sectorvak economie + 2 keuzevakken
  • Techniek – kernvakken (Ne, Wi, En, CKV) + sectorvak NaSk + 2 keuzevakken
  • Zorg & Welzijn – kernvakken (Ne, Wi, En, CKV) + sectorvak Biologie + 2 keuzevakken

De kernvakken zijn verplicht. Daarnaast kies je naast je profielvak nóg 2 extra vakken. Je doet straks dus examen in minimaal 7 vakken. Verder moet je in het 4e leerjaar de vakken lichamelijke opvoeding (LO), talentklas en maatschappijleer afsluiten met een voldoende.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Meer informatie profielen BBL, KBL en GL

1 – Zorg en Welzijn (Z&W)

Wil je later een beroep gaan uitoefenen in de wereld waarin je wilt klaarstaan voor een ander? Dan kies je voor het vmbo-profiel Zorg en Welzijn!

Je moet natuurlijk wel graag met mensen om willen gaan. Een beetje geduld, goed kunnen luisteren en veel doorzettingsvermogen in je karakter kunnen ook geen kwaad. Heb je dat nog niet zo erg, dan leren we je dat!

Na het examen kun je straks een opleiding gaan volgen in o.a.:

  • de zorgsector;
  • het welzijnswerk;
  • de uiterlijke verzorging;
  • de horeca;
  • facilitaire dienstverlening;
  • het toerisme;
  • de sport;
  • laboratoriumtechniek.

Kies je voor het profiel Z&W dan moet je in elk geval ook examen doen in biologie en in maatschappijleer 2 (maatschappijkunde).

2 – Economie en Ondernemen (E&O)

Kun je goed rekenen? Vind je het leuk om met cijfers en geld te werken? Dan kies je voor dit VMBO-profie!

Economie & ondernemen is een breed profiel. Je kunt later in een administratief beroep gaan werken, bijvoorbeeld bij een bank of in een hotel. Ook kun je bijvoorbeeld gaan werken in een winkel, of in de mode.

Voorbeelden van mogelijke beroepen:

  • verkoper;
  • inkoper;
  • magazijnmedewerker;
  • receptiemedewerker;
  • administrateur;
  • juridisch medewerker;
  • etaleur.

 Als je het profiel E&O volgt op het Globe, dan moet je ook examen doen in algemene economie en wiskunde.

 

Techniek heeft de toekomst

Techniek zit overal in en achter

Techniek neemt een hele belangrijke plaats in binnen onze directe leefomgeving. Ook wanneer je sociaal en maatschappelijk betrokken wilt zijn, biedt de techniek mooie kansen. Een leuke, maatschappelijk relevante baan, werken in teamverband en je steentje bijdragen aan duurzaamheid en de volksgezondheid. Het kan allemaal met een technische opleiding. En dat geldt voor zowel jongens als meiden! Voor meer informatie download hier de folder: Techniek heeft de Toekomst.

Grote vraag naar jonge technici!

Onze samenleving verandert dankzij technologische ontwikkelingen. Wat zou het donker zijn zonder onze straatverlichting. En wat te denken van onze mobiele telefoons? Deze zijn niet meer weg te denken uit je dagelijkse leven. Zowel nu als in de toekomst hebben we technici hard nodig. De vraag naar technisch personeel is dan ook groot en wordt steeds groter, en dan met name naar jonge technici. In deze VMBO-sector heb je verschillende mogelijkheden in de wereld van de techniek.

Binnen de sector Techniek biedt het Globe College de volgende profielen aan: Produceren, Installeren en Energie (PIE) + Mobiliteit & Transport (M&T).

3 – Produceren, Installeren en Energie (PIE)

Produceren, Installeren en Energie is een breed techniekprofiel waar installatietechniek, elektrotechniek en metaaltechniek samenkomen. In dit profiel maak je kennis met heel veel werkzaamheden binnen de techniek en beroepen!

Aan de hand van tekeningen leer je bijvoorbeeld hoe installaties en producten in elkaar zitten. Die tekeningen en producten moet je ook zelf maken: twee- en driedimensionaal (2D en 3D). Het kan dan gaan om een elektriciteitsnetwerk, een waterleiding of badkamer of een vuurkorf uit metaal.

Na een breed basisprogramma kun je je verdiepen in verschillende richtingen zoals de installatietechniek, de elektrotechniek en metaalbewerking, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een breder programma.

Als je het profiel PIE volgt moet je in elk geval ook examen doen in wiskunde en natuurkunde (NaSk 1).

Globe College Techniek Duurzaam zonne-energie en robot

4 – Mobiliteit en Transport (M&T)

Globe College Mobiliteit & Transport M&T Drone

Alles wat met vervoer te maken heeft, leer je in het profiel Mobiliteit en transport: van een fietsband plakken tot een route voor een vrachtwagen plannen, van een motor repareren tot lampen afstellen.

Je leert werken met twee- en vierwielers, met dieselmotoren en elektrische auto’s van step tot vrachtwagen. Ook leer je vrachtwagens beladen. En als je zeker weet dat je in deze richting verder wilt, dan kun je je verdiepen in verschillende motoren remsystemen of bedrijfswagens. De techniek moderniseert razendsnel dus wie weet werk je later wel met drones die pakketjes op de juiste bestemming moeten afleveren!

Als je kiest voor Mobiliteit en transport moet je in elk geval ook examen doen in wiskunde en natuurkunde (NaSk 1).