Scroll Top
Rondvliegende blaadjes
Leerwegen - leerlingen lopen over de gang

Wat zijn het?

LEERWEGEN

De leerweg bepaalt op welk niveau je straks kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Het vmbo bereidt je voor op het mbo (middelbaar beroepsonderwijs). Wanneer je de theoretische leerweg (mavo – vmbo TL) hebt afgerond, kan je ook naar het vierde leerjaar van de havo doorstromen.

Na leerjaar 4 stroom je door naar bijvoorbeeld: havo, mbo-niveau 4, mbo-niveau 3 of mbo-niveau 2.

Naast de leerweg moet je straks ook kiezen voor een profiel. Jouw profiel bepaalt straks welke richting je uit kunt gaan voor je vervolgopleiding. (Bekijk de pagina Profielen!)

Wil je later bijvoorbeeld werken in de zorg, lijkt jouw een technisch beroep geweldig of iets heel anders? Dan is het belangrijk dat jouw profiel hierbij past. Meestal moet je het vmbo/mavo en de havo met een bepaald profiel hebben afgerond, om toegelaten te worden tot de vervolgopleiding.

De keuze voor een leerweg heeft te maken met de manier van leren: ben je meer theoretisch of meer praktisch gericht, of zit je er tussenin? We kijken ook naar jouw interesses, capaciteiten en vaardigheden! Lees hieronder meer over de verschillende leerwegen en mogelijkheden.

Ja, dat kan! Als je laat zien dat je een ander niveau aankan of juist niet, kun je altijd op- of afstromen. Vraag hiernaar bij je mentor.

  • Leerjaar 1 – De keuze voor een van de leerwegen is in het 1e leerjaar gebaseerd op het basisschooladvies.
  • Leerjaar 2 – In het 2e leerjaar kies je met hulp van je mentor en je ouders/verzorgers de leerweg die het beste bij je past. De resultaten van het 2e rapport bepalen het advies voor de juiste leerweg in de bovenbouw.
  • Anders – We kijken altijd naar de beste mogelijkheden voor je.
  • Bekijk onze banner over leerwegen. Hier zie je ook de doorstroommogelijkheden.

Ook later zijn er nog genoeg mogelijkheden!

Wanneer studeren je goed afgaat en je over voldoende doorzettingsvermogen beschikt, kun je bijvoorbeeld via het mbo doorstromen naar het hbo. Wil je naar de universiteit? Met een hbo-propedeuse op zak kun je weer doorstromen naar de universiteit.

Zo zie je, er zijn veel mogelijkheden om je verder te ontwikkelen wanneer je dat kan en wilt. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om te gaan werken na je mbo-opleiding. We hebben mbo’ers hard nodig in Nederland!

Hoe dan ook, het is super belangrijk dat je een diploma haalt. Want zonder diploma kom je helemaal niet verder en is het leven een stuk zwaarder!

Hoewel we dringend goed opgeleide mbo’ers nodig hebben, kan het zijn dat jij tóch straks een hbo-opleiding wilt gaan volgen. Er zijn verschillende mogelijkheden:

  • Je kiest voor onze TOPhavo. Voorwaarde: basisschooladvies vmbo-havo of havo. In deze klas ontdek je welke leerweg écht het beste bij jou past. Na leerjaar 2 stroom je door naar de 3e klas van de mavo of havo. Na de havo kun je doorstromen naar het hbo.
  • Je kiest voor mavo (vmbo-tl). Na het behalen van je diploma kun je doorstromen naar leerjaar 4 van de havo. Na de havo kun je doorstromen naar het hbo.
  • Je kiest na het behalen van je diploma eerst voor een mbo-opleiding. Je kunt later altijd nog beslissen of je wilt werken óf doorstromen naar het hbo.
  • Heb je niet de theoretische leerweg afgerond? Dan zul je eerst een mbo-opleiding niveau 4 moeten gaan volgen. Na het behalen van je mbo-diploma, kun je altijd nog beslissen of je wilt werken óf doorstromen naar het hbo.
Extra informatie en voorwaarden

Alleen wanneer je de theoretische leerweg (mavo – vmbo tl) hebt afgerond, kun je dus naar het 4e leerjaar van de havo.

Voorwaarden
  • 1 extra examenvak – Wil je naar de havo, dan heb je sowieso doorstroomrecht wanneer je in één extra vak examen hebt gedaan. Op het Globe College, doe je altijd examen in 1 extra vak!
  • Géén extra examenvak? Dan mogen ze aanvullende eisen stellen. Ze kijken bijvoorbeeld naar je cijferlijst.
Hoeveel leerlingen maken de overstap naar havo?

Elk jaar gaan tussen de 10% en 20% van de Tl-leerlingen naar de havo.

Ontdek de leerwegeN

Switch de rode knop!

Beroepsgericht

Theoretisch

  • Voor beroepsgerichte leerwegen heb je de keuze uit BBL en KBL. Bekijk hieronder welke leerweg het beste bij jouw past.

  • Voor theoretische leerwegen heb je de keuze uit mavo (vmbo-tl) en TOPhavo. Deze leerwegen bereiden je niet direct voor op een beroepsopleiding, maar zijn meer algemeen vormend.

LEerjaren

Switch de rode knop!

Onderbouw

Bovenbouw

  • Leerjaar 1 / 2

    Talent

    Je staat op het punt om een grote stap te zetten in je leven: je gaat naar de brugklas!

    Een nieuwe omgeving, een nieuwe school, nieuwe klasgenoten en heel veel nieuwe docenten. Dat is niet niks! Om je een beetje op weg te helpen, volgen hieronder een paar tips.

    In het eerste en tweede leerjaar start je in de onderbouw (brugklas). Dit zijn de jaren waar je vooral bezig bent met het ontdekken van jouw talent en jezelf verder te ontwikkelen!

    Iedereen beschikt over een talent of zelfs een aantal talenten. Wij vinden het belangrijk dat je de ruimte krijgt om jouw sterke kanten te ontdekken én te ontwikkelen. Hiervoor is maatwerk nodig, want iedereen is anders. En juist in ‘het anders zijn’ liggen mooie kansen!

    • Wij sluiten aan bij jouw sterke kanten.
    • We maken je bewust van je eigen unieke talent(en) om deze verder te ontwikkelen.
    • We schakelen externe professionals in die leerzame en leuke workshops verzorgen, zoals bijvoorbeeld: fotografie, songwriting, percussie, dans, branding, DJ, schrijven en dichten, experimenteren, bijzondere sportlessen en nog veel meer!
    TIP 1 – Bereid je goed voor.

    Zorg dat je op tijd je schoolboeken, laptop en andere spullen bestelt. Dan hoef je je daar geen zorgen meer om te maken. Zie ook: Overzicht Lesmateriaal.

    TIP 2 – Zorg voor een rustige leeromgeving

    Huiswerk maken gaat het beste in een rustige omgeving. Een vaste plek is fijn zodat je niet afgeleid wordt als je voor school bezig moet zijn. Bespreek dit met je ouders/verzorgers en maak afspraken hierover als dat nodig is.

    TIP 3 – Schoolagenda

    Gebruik naast Magister een agenda voor het opschrijven van belangrijke dingen en extra informatie van je docent. 

    TIP 4 – Huiswerk stappenplan
    1. Zorg voor structuur – zorg voor een vast tijdstip iedere dag voor je huiswerk. Het is belangrijk dat je je hieraan houdt.
    2. Checken! Voordat je met je huiswerk begint, kijk altijd eerst in Magister en je agenda. 
    3. Afwisseling – wissel ‘doewerk’ af met ‘leerwerk’. 
    4. Tools – Voor het leerwerk zijn er veel handige tools op internet. Je kunt ook je ouders/verzorgers/broer/zus vragen om je te overhoren.
    5. Toets? Begin al een paar dagen van tevoren met het leerwerk. Wanneer je het meerdere keren herhaalt, onthoud je het véél beter!
    6. Afsluiten – Sluit de dag af met het afvinken van alles wat je gedaan hebt en pak alvast de schooltas in voor de volgende dag.

    Het is natuurlijk allemaal nog wennen, maar wanneer je een paar weken op school zit, krijg je vanzelf de draai te pakken!

    TIP 5 – Ontspan

    Naast leren en huiswerk maken is het ook heel belangrijk om af en toe te chillen met vrienden, te sporten of iets anders leuks te doen. Dat zorgt ervoor dat je voldoende energie hebt voor al het schoolwerk. Doe dit wel buiten de vaste huiswerktijd die je ingepland hebt!

    Aan het eind van leerjaar 2 weet je misschien al een beetje waar jouw sterke punten liggen.

    De resultaten van het 2e rapport bepalen het advies voor de juiste leerweg in de bovenbouw. Met hulp van je mentor en je ouders/verzorgers kies je ook het profiel dat het beste bij je past.

    Het Globe College kijkt altijd naar de beste mogelijkheden voor jou.

    Bekijk ook alle doorstroommogelijkheden hieronder.

  • Leerjaar 3 / 4

    EXAMEN

    Je gaat de leerweg afronden, die op dit moment het beste bij jou past.

    De laatste jaren van het vmbo bereid je je voor op het examen. Het is een spannende en soms ook stressvolle periode. In het 3e leerjaar sluit je Maatschappijleer af en in het 4e leerjaar ben je vooral bezig met je voor te bereiden voor het landelijk examen!

    Je volgt alle vakken die horen bij jouw gekozen profiel.

    Er zijn verplichte vakken én keuzevakken. Ga voor meer informatie naar profielen.

    TIP 1 – maak je huiswerk

    Door goed op te letten in de klas en je huiswerk te maken, bespaar je jezelf al een heleboel tijd…én stress!

    TIP 2 – BEKIJK VIDEO’S

    Er zijn heel veel video’s op YouTube waar de examenstof per vak wordt uitgelegd. Doe er je voordeel mee! Een voorbeeld van een leerzaam YouTube-kanaal is Digistudies Examens.

    TIP 3 – LEG HET IEMAND ANDERS UIT!

    Door de stof aan iemand anders uit te leggen, onthoud je het vaak nóg beter! 

    TIP 4 – ZOEK EXTRA HULP

    Vraag op tijd extra hulp wanneer je iets niet goed begrijpt. Ga naar je docent of vraag een klasgenootje, familielid of iemand anders die je kent. Online kun je ook vragen stellen en hulp krijgen; bijvoorbeeld via Mr. Chadd. Dat is een digitale onderwijsassistent.

    TIP 5 – KIES EEN RUSTIGE OMGEVING

    Het is natuurlijk logisch dat je het beste leert in een rustige omgeving. Zorg voor weinig afleiding en zet je telefoon uit! Heb je thuis nergens een rustig plekje? Vraag dan de school je daar mag werken.

    TIP 6 – SAMENVATTINGEN

    Je hebt niet altijd tijd om goede samenvattingen te maken. Gelukkig zijn deze ook te krijgen via bijvoorbeeld Examenoverzicht.nl

    TIP 7 – Ontspan

    Naast leren en huiswerk maken is het ook heel belangrijk om af en toe te chillen met vrienden, te sporten of iets anders leuks te doen. Dat zorgt ervoor dat je voldoende energie hebt voor al het leerwerk.

MOGELIJKHEDEN

LEERROUTES

Wanneer het duidelijk is dat jij niet op de goede leerroute zit – bijvoorbeeld omdat je meer aankan of juist niet – dan is het mogelijk om te wisselen van leerroute.

  • OPSTROMEN – Wanneer je duidelijk meer aankan.
  • AFSTROMEN – Wanneer het huidige niveau op dit moment toch te lastig voor je is.

Nee, natuurlijk is dat niet erg; het kan zelfs heel slim zijn om dat te doen! 

Om jezelf te ontwikkelen, is het namelijk heel belangrijk dat je succes ervaart. En wanneer dat maar niet lukt op de huidige leerroute, dan kan het slim zijn om een andere leerroute te proberen.

Want wanneer je succes ervaart:

  • Voel je je beter;
  • Doe je het beter;
  • Kun je meer dan je denkt;
  • Heb je plezier in leren;
  • én zul je alleen hierdoor weer groeien en meer succes ervaren!

Ook na het Voortgezet Onderwijs (VO) zijn er nog veel mogelijkheden om opnieuw te kijken naar routes die bij je passen. 

Wanneer je geen succes ervaart op de huidige leerroute kan het slim zijn om een andere leerroute te proberen.

Het is goed om op te stromen wanneer je:

  • veel meer wilt en aankunt dan jou geboden wordt;
  • je verveelt omdat het te gemakkelijk is;
  • meer uitdaging en verdieping wilt van de leerstof;
  • gemotiveerd bent om harder te gaan werken;
  • gemakkelijk hoge cijfers haalt en leergierig bent;
  • je het niet erg vindt om naar een andere klas te gaan.

Ook na het Voortgezet Onderwijs (VO) zijn er nog veel mogelijkheden om opnieuw te kijken naar routes die bij je passen. 

Dat is lang niet altijd het geval! In de techniek is er bijvoorbeeld een groot tekort aan technisch opgeleide mbo’ers! Veel verdienen evenveel of zelfs meer dan iemand met een niet-technische hbo-opleiding en hebben vaak ook betere arbeidsvoorwaarden en -zekerheden.

Verder is een toekomstig salaris afhankelijk van tal van andere zaken.

Er zijn verschillende mogelijkheden om op- of af te stromen. Bekijk hiervoor onderstaande afbeelding/infographic.

STAP 1 – BASISSCHOOL

Je begint onderaan met de legenda en basisschool. Bekijk de legenda goed, zodat je weet wat de pijlen en cijfers betekenen!

STAP 2 – Leerwegen

Hier zie je de leerwegen die het Globe College aanbiedt.

STAP 3 – BOVENBOUW

Na leerjaar 2 is er de mogelijkheid om te kijken of de gekozen leerroute bij je past. Zo niet, dan kun je af- of opstromen. 

Verder kies je een profiel op basis van jouw wensen en talenten.

STAP 4 – STUDIE

Na het halen van je eindexamen, kies je de beste vervolgstudie. Dat kan een mbo- of hbo-opleiding zijn.

Binnen het mbo zijn er 3 niveau’s. Ook hier kun je altijd weer af- of opstromen.

Heb je een mbo-niveau 4 diploma? Dan kun je gaan werken óf doorstromen naar een hbo-opleiding.