Wist je dat

Alle mensen in de kern vrijwel gelijk zijn? Het zijn slechts onze gebruiken en ervaringen die verschillen.

Religies lijken vaak meer op elkaar dan je denkt! De Koran bevat bijvoorbeeld veel verhalen die ook in de bijbel staan.

Verhalen vormen de basis van ieder geloof. Filosofe Marlies ter Borg schreef het eerste en enige boek ter wereld over de overeenkomsten tussen de Bijbel en de Koran. Het idee erachter is, dat christenen en moslims leren elkaar beter te begrijpen. Het biedt ook de mogelijkheid om met elkaar in gesprek te gaan. Ze heeft daarom alle gemeenschappelijke verhalen uit de Koran en de Bijbel in een kortere versie naast elkaar gezet in het boek ‘Koran en Bijbel in verhalen‘.

Hoe zit het met het verhaal van Ibrahim? Dit verhaal zien we ook terug in de Bijbel en de Tenach. Hier wordt hij Abraham genoemd. Joden, Christenen en moslims zien zichzelf allemaal als afstammelingen van Abraham (of Ibrahim). Alleen op sommige punten is het verhaal iets anders geschreven. Wil je hier meer over weten? Lees dan eens deze uitleg over het Offerfeest.

Waarom vieren Christenen geen offerfeest meer? Dat komt omdat met het offer van het lichaam van Jezus Christus het bloedoffer is volbracht. Wel worden er nog steeds offers gebracht. Binnen sommige protestantse stromingen moet je bijvoorbeeld een tiende deel van je inkomen geven voor je naasten.

Deel 1 van de documentaire ‘Een brug van verhalen’. Hier vertelt Marlies Ter Borg over de vele overeenkomsten die ze heeft gevonden. Het is echt de moeite waard om ook het volgende deel te bekijken! Deze vind je hier: Deel 2.

Jezelf leren beheersen en je verplaatsen in mensen die hongerlijden.

De Ramadan is een bijzondere maand voor moslims, overal in de wereld. Eén maand per jaar mogen moslims tussen zonsopkomst en zonsondergang niet eten, drinken, roken en vrijen. Het vasten in deze maand is verplicht voor alle moslims. Het idee hierachter is dat je op deze manier leert om jezelf te beheersen en je te verplaatsen in mensen die dagelijks hongerlijden. De ramadan is een tijd van saamhorigheid.

In vrijwel alle religies in de wereld is nog een traditie van vasten te herkennen of zij hebben die ooit in een of ander vorm gekend. Vasten heeft in het Arabisch de betekenis van “zich onthouden van”.

Bekijk onderstaande Clipp Hanger ‘Wat is de ramadan?

Het Suikerfeest wordt ook wel het Kleine Feest genoemd. Het is de dag waarop het einde van de vastenmaand gevierd wordt.

Wat is het? Na 30 dagen overdag niet gegeten, gedronken, gerookt of gevreeën te hebben, komt er een einde aan de traditionele Ramadan (= vastenmaand).

Wanneer? Het feest wordt gevierd op de 1e dag van de 10e maand. Het exacte begin is eigenlijk afhankelijk van het verschijnen van de sikkel van de nieuwe maan. Het Suikerfeest begint op de dag vóór het verschijnen bij zonsondergang en duurt vaak meerdere dagen.

Wat gebeurt er allemaal? Op de laatste dag van de vastenmaand gaan veel moslims naar een moskee voor het feestgebed. Na het gebed wordt iedereen gefeliciteerd en vergeven ze elkaar van eventuele fouten uit het afgelopen jaar. Het feest kan beginnen!

Er wordt veel aan andere mensen gedacht: aan je familie, je buren, vrienden en ook mensen die zijn overleden. Het is dé dag om het bijvoorbeeld weer goed te maken wanneer je ruzie met iemand hebt.

Overdag mag er weer gegeten worden. Bij alle (familie-)bezoeken komt het lekkerste eten, vooral zoetigheid, op tafel. Kinderen krijgen vaak cadeautjes en geld.

Ook arme mensen doen mee met deze gebruiken. Ze krijgen eten, geld en soms kleding van rijkeren, voor wie het een plicht is voor armen te zorgen.

Fimpje van het Jeugdjournaal over het Suikerfeest:

Het Offerfeest wordt ook wel het Grote Feest genoemd en is een feest voor alle moslims.

In het Arabisch noemen ze het Eid al-Adha en ook Aid al Kabir. In het Turks heet het Kurban Bayrami. Eid Moebarak is een traditionele Islamitische groet ter gelegenheid van het Offerfeest. Het betekent eigenlijk: een gezegend feest.

TIP Zie je niet alle tekst in één keer? Klik dan in dit tekstvak, dan wordt alles zichtbaar.

Wat is het? Met het Offerfeest herdenken moslims het offer van Ibrahim. (In het Christelijk geloof is hij bekend als Abraham.) Het is een dag van bezinning en liefdadigheid. Iedere moslim die er geld voor heeft, slacht op de eerste dag van het Offerfeest een schaap.

Wanneer? Het feest begint op de 10e dag van de Islamitische maand Dhul Hijjah (maand van de pelgrimstocht) en duurt 3 dagen.

Waarom wordt het Offerfeest gevierd? Daar kom je achter wanneer je het verhaal van Ibrahim kent. Ibrahim was al oud en erg bedroefd dat hij geen zoon kon krijgen. Hij bad heel veel tot Allah en beloofde zelfs dat hij bereid was om zijn zoon ooit weer te offeren. Na een poosje kreeg Ibrahim daadwerkelijk een zoon, Ismaël, waar hij heel veel van hield. Jaren later droomde hij steeds vaker dat hij zich aan zijn belofte moest houden om zijn eigen zoon te offeren, uit dank en om te laten zien dat hij trouw was aan Allah.

Uiteindelijk vroeg Ibrahim zijn zoon wat hij ervan vond. Ismaël vond dat zijn vader Allah moest gehoorzamen. Ze wandelden naar de bergtop waar Ibrahim probeerde om zijn zoon te offeren. Toen was Allah ervan overtuigd dat Ibrahim trouw was aan Hem. Als beloning voor zijn trouw mocht Ismaël blijven leven. In plaats van zijn zoon mocht Ibrahim een ram (mannetjes schaap) offeren.

Samen met Ismaël offerde hij het schaap en deelde het vlees uit aan de arme mensen.

Bekijk nog een kort filmpje van Teleac over het offerfeest: Het Offerfeest

Abraham en Isaac