VIEW ONLINE arrow1
Facebook LinkedIn
Globe College Nieuwsflits No. 02

Globe College    Actueel    Contact   

Globe College Nieuwsflits

In dit nummer:


01 december 2016

• Week van de techniek

• Klas 1b1 en 2b2 spelen voor Sinterklaas

• Het Globe College als Guinea pig!

• Globe leerlingen vrijwillig onder een vrachtwagen?

• Leerjaar 4 naar Corpus

• Leerjaar 4 naar Amsterdam Dungeon

• Leerjaar 4 naar Sience Center te Delft

• Glow in the dark Sportevent op het Globe College

Feest van de techniek

Feest van de techniek


Week van de techniek

Mooie en zinvolle dagen

 

Op 7 en 8 november hebben alle onderbouwleerlingen van het Globe College deelgenomen aan het Feest van de Techniek.

 

Wij kijken terug op twee mooie en zinvolle dagen! In totaal hebben ruim 1000 leerlingen van Utrecht het Feest bezocht, workshops gevolgd en bedrijfsbezoeken gedaan.

 

Klik op bovenstaande afbeelding of hier om het filmpje te bekijken.

 

Klas 1b1 en 2b2 spelen voor Sinterklaas

Klas 1b1 en 2b2 spelen voor Sinterklaas


Klas 1b1 speelt voor Sinterklaas

 

Bijna 100 sinterklaaskadootjes voor zieke kinderen!

 

Op 29 november 2016 heeft klas 1b1 bijna 100 Sinterklaaskadootjes gebracht naar het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ). Iedere leerling heeft zelf een kadootje gekocht en in plaats van zelf Sinterklaas te vieren in de klas, wilde de leerlingen dit aan zieke kinderen geven die niet thuis kunnen zijn met Sinterklaas.

 

Globe College klas 1b1 en 2b2 spelen voor sinterklaas

 

Ook hebben ze ervoor gezorgd dat andere leerlingen en docenten een kadootje mee zouden nemen. Zo deden alle leerlingen van klas 2b2 ook mee!

 

Drie zakken gevuld met presentjes werden enthousiast en zeer dankbaar in ontvangst genomen door het WKZ. Ze waren onder de indruk van het initiatief en de goedheid van de klas. En natuurlijk door de vele kadootjes! De kinderen en hun ouders hebben zo even een moment dat ze zich niet ziek voelen, maar gewoon even kunnen genieten van het Sinterklaasfeest.

 

Iedere docent, de directie en zeker de mentoren van klas 1B1 en 2b2 zijn supertrots op dit mooie, warme gebaar van de leerlingen!

 

Bekijk hier het krantenartikel dat geplaatst is op DeStadUtrecht.nl.

 

Globe College klas 1b1 en 2b2 spelen voor sinterklaas

Het Globe College als Guinea pig!

Het Globe College als Guinea pig!


Nudging

 

Nudges in the wild: het Living Lab is open!

 

Voor wethouder Victor Everhardt was het weer eens wat anders. Geen lint om door te knippen, geen knop om in te drukken maar een ferme hap uit een appel. Daarmee opende hij dinsdagavond 22 november in het Globe College het Living Lab. Utrechtse psychologen gaan daar in de praktijk onderzoek doen naar nudging.

 

Guinea pigs

Drie promovendi zullen allerlei nudges onderzoeken. De leerlingen en medewerkers van het Globe College worden hier nauw bij betrokken. De Ridder: “Misschien kunnen we met leerlingen lekkere smaakjes ontwikkelen die hen stimuleren om meer water te drinken. Of aan hen vragen welke kleur zij nou zelf mooi vinden, in het trappenhuis. ” Maar ook volwassenen ontkomen niet aan de nudges. Meer bewegen, afval scheiden, of actiever zitten op stoelen zonder leuning: er wordt van alles en nog wat uitgeprobeerd de komende jaren. “Wij zijn als bewoners van Nieuw Welgelegen eigenlijk de guinea pigs van het Living Lab” grapte Frank Corneth, directeur van het Globe College. “We hopen wel dat het met ons goed afloopt. We gaan ons schoolgebouw herontwikkelen, en daarvoor willen we weten welke strategieën werken om onze leerlingen ertoe te bewegen gezonder te leven. ”

 

Globe College Robot

 

Stap voorwaarts

Wethouder Everhardt (Volksgezondheid) juicht het toe dat de effectiviteit van nudging nu onderzocht wordt in een levensechte praktijk. “Gedrag en gedragsverandering zijn heel moeilijk, we moeten er als overheid voorzichtig mee omgaan en niet te belerend zijn. Het is een grote stap voorwaarts dat we nu hier in een real setting kunnen ontdekken hoe dat moet. Ik vind het mooi dat we dit als de Gezonde Stad Utrecht doen en gedragsverbeteringen kunnen laten zien. Over vijf jaar is dit wereldgeschiedenis! ”

 

Op 23 en 24 juni worden de eerste resultaten van het Living Lab gepresenteerd tijdens de Wink the nudge conference.

 

Meer informatie over het Living Lab:

Floor Kroese, f.m. kroese@uu.nl en online: Selfregulation Lab

 

Lees hier het hele artikel:

DOWNLOAD: Verslag opening Living Lab op het Globe College.pdf

tekst: Lisette Blankestijn

 

Globe leerlingen vrijwillig onder een vrachtwagen?

Globe leerlingen vrijwillig onder een vrachtwagen?


Leerlingen Globe in en onder vrachtwagen

 

Een kijkje achter de schermen

 

Bij het feest van de techniek op het bedrijventerrein Lage Weide in Utrecht krijgen leerlingen van het vmbo een kijkje achter de schermen van bedrijven die gespecialiseerd zijn in technische toepassingen. Hiermee wil de organisatie en het Globe College leerlingen goed informeren over de mogelijkheden voor een baan binnen de technische sector.

 

Zo is maandag 7 november de tweede klas van het Globe College op bezoek geweest bij het bedrijf Van Dijk. Dit bedrijf onderhoudt en repareert vrachtwagens. Leerlingen mochten overal kijken en zijn in en onder een vrachtwagen geweest. De kennis van verschillende onderdelen van een vrachtwagen is (na uitleg) getest middels een quiz. Een remschijf, oliefilter, cilinder; leerlingen van klas 2 herkennen ze na deze middag. 

 

Het bedrijf Stamhuis, dat verbouwingen van grote winkels realiseert, heeft ook zijn deuren geopend voor onze leerlingen. Met een virtual reality bril hebben leerlingen rondgekeken in een te verbouwen winkel. Leerlingen hebben uitleg gekregen over hoe tegenwoordig de inrichting van een winkel door middel van ict toepassingen ontworpen wordt.

Ook een rondleiding in het grote magazijn van deze onderneming hoorde bij het middagprogramma.

 

We zijn bijzonder gastvrij ontvangen door deze bedrijven en leerlingen mochten alles proberen, aanraken en vragen.

 

Aan het einde van de middag zijn er zeker leerlingen geweest die door deze bedrijven geïnspireerd zijn en ideeën over toekomstig werk hebben opgedaan.

 

Leerjaar 4 naar Corpus

Leerjaar 4 naar Corpus


Leerjaar 4 Globe College naar Corpus

 

Via een 'reis door het lichaam' leren hoe ons lichaam werkt

 

In het kader van de activiteitenweek hebben de vierdejaars leerlingen een bezoek gebracht aan drie musea, waarvoor ze vooraf hadden ingetekend. Eén van die musea was het Corpus.

 

Voor de leerlingen met het vak biologie in hun profiel, was het Corpus een prachtige keuze. Het Corpus leert de mensen via - letterlijk - een reis door het lichaam hoe ons lichaam functioneert. Bij de ingang kregen alle leerlingen een koptelefoon met een zendertje die hen tijdens de reis uitleg verschafte over de verschillende onderdelen.

 

Globe College Science Centre Delft

 

Zo namen met onze groep plaats op stoelen in de hersenen, waar met lampjes en bewegingen duidelijk werd gemaakt hoe de mens bepaalde prikkels verwerkt en registreert.

 

Een superleuke ervaring waar alle leerlingen heel enthousiast over waren!

 

Irma van Moort

 

Amsterdam Dungeon

Leerjaar 4 naar Amsterdam Dungeon


Leerjaar 4 Globe College naar Dungeon

 

Geschiedenis is leuk en vooral spannend!


Met 4b2 zijn we naar de Dungeon Amsterdam gegaan. We werden op een leuke en spannende manier meegesleurd door het verleden van Amsterdam. Er zaten veel schrikmomenten in met veel humor.

 

Globe College leerjaar 4 naar Dungeon

 

Je zit waant je in het verre verleden van Amsterdam en beleeft een hele nieuwe kant van deze stad. Vanaf het moment dat je naar binnenloopt, word je meegenomen in een avontuur dat heel veel indruk heeft gemaakt op onze leerlingen. De manier hoe de acteurs je betrekken in het verhaal en hoe alles gemaakt is, was is zeer indrukwekkend.

 

De leerlingen vonden het hartstikke leuk en hebben genoten van het uitstapje. Ze hebben zich voortreffelijk gedragen en Tae was een behulpzame assistent.

 

Bedankt!

 

Jamal Dahri

 

Bezoek aan Sience Center te Delft

Bezoek aan Sience Center te Delft


Leerjaar 4 Globe College naar Science Centre Delft

 

De snelste fiets en Solar 1


De 4e klassen Voertuigen Techniek hebben een bezoek gebracht aan de Sience Center te Delft. In dit museum staat een afspiegeling van recente onderzoeks- en studentenprojecten.

 

Globe College Science Centre Delft

 

Hier staat o. a. de snelste fiets en een model vliegtuig waarvan je de bolling van de vleugels kan aanpassen.

 

Globe College Science Centre Delft

 

De leerlingen hebben kennis kunnen maken met de Solar 1 (voertuig dat op zonne-energie rijdt) die destijds is gebruikt voor de Solar Challenge race in Australië.

 

Een indrukwekkende ervaring voor zowel de leerling als docent.

 

Fouad Azarkane

 

Glow in the dark Sportevent

Glow in the dark Sportevent


Glow in the dark event Globe College

 

Glow in the dark Sportevent op het Globe College

 

300 Vmbo leerlingen 1e en 2e klas Globe College worden uitgedaagd om te sporten op 1 april 2017.

 

In het kader van de pilot Like Moving 2, initieert Rabobank Utrecht op dinsdag 1 april voor de tweede keer een sportdag op het Globe College in Kanaleneiland. De sportdag wordt georganiseerd in samenwerking met Zwaluwen Utrecht 1911, Harten voor Sport en het Globe College. Dit keer zullen alle 1e en 2e klassers, in totaal bijna 300 jongeren, een dag in de ban zijn van sport.

 

Globe College Science Centre Delft

 

 

Plezier in beweging door een passend sportaanbod Het project Like Moving 2 zorgt voor meer sport en voor een beter passend sportaanbod om zo jongeren plezier te laten ervaren in bewegen en sporten. Daarmee wordt er een basis gelegd voor een leven lang sport. Na de eerste sportdag is er een enquête gehouden onder de jongeren, waaruit blijkt dat zij het liefst teamsporten beoefenen zoals boksen en dansen. Teamsporten zullen op 1 april zeker niet ontbreken en naar aanleiding van de enquête staan thaiboksen en breakdancen op het programma. Daarnaast zullen de jongeren gaan smashballen, hockeyen, softballen, freerun, turnen, basketballen, atletiek en voetballen. Een druk programma waarbij de deelnemers maarliefst 4 uur in beweging worden gebracht. Het blijkt dat de jeugd deze extra beweging goed kan gebruiken: volgens het CBS voldeed in 2011 slechts 22% van de 12- tot 16-jarigen aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen voor jongeren. Naast de sportdagen die worden georganiseerd krijgen de jongeren iedere dinsdagmiddag de kans om mee te doen aan een sportactiviteit van de sportklas. Twee weken lang staat er een andere sport op het programma. De jongeren geven aan welke sporten ze graag beoefenen om zo het aanbod passend te houden en ze te stimuleren om met plezier te blijven sporten.

 

Glow in the dark Freerun en breakdancen vallen onder de zogenaamde urban sporten. Deze urban sporten spreken jongeren erg aan. Tijdens de sportdag beoefenen de deelnemers de sporten in een verduisterde sporthal, alleen de bepalende elementen in de spelvormen lichten op zoals lijnen, obstakels en (kleding van) deelnemers. Naast dit glow in the dark effect wordt er muziek gedraaid door een DJ. Dit resulteert in een spannende activiteit, een totaalbeleving, die de fantasie van de deelnemers stimuleert. Niet alleen de leerlingen van het Globe College maken kennis met deze activiteit, Zwaluwen Utrecht 1911 zal de hele week nog namens Stichting Nieuw Welgelegen ‘Glow in the dark-events’ organiseren voor basisscholen in Utrecht.

 

Logo Globe College

 

T 030 511 20 02
info@globecollege.nl

 

   Grebbeberglaan 7
   3527 VX Utrecht
   www.globecollege.nl

Globe College , all rights reserved 2016 ©

Voorkeuren   |  Uitschrijven