Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit event is voorbij.

Suikerfeest

23 mei - 24 mei

Betekenis van het Suikerfeest
Het Suikerfeest is een islamitisch feest. Met het Suikerfeest wordt het einde van de Ramadan gevierd. In het Arabisch heet dit feest id-oel-fitr. Id-oel-fitr betekent feestdag ter gelegenheid van het breken. Met “het breken” bedoeld men het breken van het vasten. De datum van Suikerfeest hangt ook samen met de maan. Bij het zien van de jonge maansikkel na de maand Ramadan begint het Suikerfeest. Het Suikerfeest duurt officieel drie dagen.

Viering
Het Suikerfeest begint met een speciaal gebed in de ochtend van het Suikerfeest. Iedereen gaat dan mee naar de moskee. Alleen vrouwen blijven soms thuis, dit komt door de drukte in de moskee en de voorbereidingen voor het Suikerfeest. Voor het gebed wordt er verwacht dat iedereen die dit kan een bedrag als bijdrage te schenken ter waarde van één maaltijd, dit komt neer op een bedrag rond de 5 euro.

Als men klaar is met dit gebed in de Moskee dan gaat men bij familie op bezoek. Traditioneel wordt Suikerfeest gevierd met veel zoete gerechten. Daarnaast geeft men elkaar veel cadeautjes. De mannen en vrouwen trekken hun mooiste kleren aan en vrouwen versieren hun lichaam met Henna. Ook armen doen mee met deze gebruiken. Zij worden gesteund door de rijkeren. Na het bezoeken van de familie gaat men naar ontmoetingsplaats, waar men met zijn alle luisteren naar een preek van imam, dit is de echte afsluiting van de Ramadan.

Benaming
De naam Suikerfeest wordt door de meeste moslims gehanteerd, maar er zijn er ook genoeg die zich niet kunnen vinden in deze term. Zij vinden dat Suikerfeest alleen betrekking heeft op het eten. Zo zou je kerstmis ook het Kalkoenfeest kunnen noemen. Sommige moslims vinden het dan ook beter om deze feestdag het Kleine Feest te noemen. De benaming van het Kleine Feest staat in verband met het Offer Feest. Het Offer Feest wordt namelijk ook het Grote Feest genoemd.

Zie https://www.kalender-365.nl/feestdagen

Gegevens

Begin:
23 mei
Einde:
24 mei
Evenement Categorieën:
, ,

Locatie

Grebbeberglaan 7
Utrecht, Utrecht 3527 VX Nederland

Organisator

Globe College

Gegevens

Begin:
23 mei
Einde:
24 mei
Evenement Categorieën:
, ,

Locatie

Grebbeberglaan 7
Utrecht, Utrecht 3527 VX Nederland

Organisator

Globe College