Scroll Top

Gezonde keuzes maken

Gezonde keuzes maken


[av_heading heading=’Gezondheidstechnologieën, gezonde samenleving en duurzaamheid’ tag=’h1′ style=’blockquote modern-quote’ size=’22’ subheading_active=” subheading_size=’15’ padding=’10’ color=” custom_font=” admin_preview_bg=” av_uid=’av-mebmjq’][/av_heading]
Wij helpen leerlingen bij het maken van gezonde keuzes. Op 9 en 10 november organiseert een aantal instellingen (waaronder het Enterprise Europe Network, Universiteit Utrecht, UMCU en de gemeente Utrecht) een evenement over gezond stedelijk leven in Europa.
Centraal staan de thema’s:

  • ‘toekomstige gezondheidstechnologieën’;
  • ‘toekomstige gezonde samenleving (gezond leven in een maatschappij waarin iedereen meetelt)’;
  • ‘toekomstige stedelijke duurzaamheid’.

Onderdeel van het programma is dat een internationaal gezelschap (overheidsinstanties, bedrijven en kennisinstellingen) een bezoek aan het Globe College brengt. Het afgelopen jaar heeft de Universiteit Utrecht onderzocht of subtiele ingrepen leerlingen van het Globe College helpen bij het maken van gezonde keuzes.
Keuzes worden lang niet altijd bewust gemaakt, ze zijn vaak het resultaat van onbewuste processen en omgevingsinvloeden. Kleine veranderingen in de fysieke, sociale of virtuele omgeving kunnen grote invloed hebben op gezond gedrag. En zelfs als uit onderzoek blijkt dat er geen effect optreedt, kan dit project succesvol zijn. De onderzoeken kunnen namelijk ook inzicht geven in waaróm iets niet werkt.
Zowel het verhaal van de totstandkoming van het Living Lab, als dat over hoe de onderzoekers de ingrepen onderzochten, is interessant. Niek Verlaan en Nicolas Takken van gemeente Utrecht Volksgezondheid vertellen hoe het Living Lab Nieuw Welgelegen tot stand is gekomen. Directeur Frank Corneth van het Globe College leidt de delegatie rond door zijn school en vertelt waar gedragsinzichten zijn ingezet. Professor Denise de Ridder licht de rol van de Universiteit toe en vertelt meer over hoe de onderzoeken tot stand zijn gekomen.